.::SENYUM IALAH SUNNAH NABI::.

.::SENYUM IALAH SUNNAH NABI::.

Isnin, 30 November 2009

.::MAHFUM KALIMAH::.

Assalamualaikum...

Mahfum kalimah Lailahaillah Muhamadurasulullah...

Ertinya : Tiada Tuhan yg berhak disembah melainkan ALLAH dan NABI MUHAMAD pesuruh ALLAH.

Maksudnya : ALLAH MAHA KUASA ; makhluk tiada daya upaya ; makhluk tiada kuasa.


Manusia hanya bergantung pada ALLAH untuk hidup.Bukan mereka yg membuat sesuatu tetapi atas belas kasihan ALLAH TAALA yg menjayakan perbuatan itu.Tanpa keizianan dari ALLAH manusia tak kan mampu,tanpa keizinan dari ALLAH setiap perkara tak kan terjadi.Jadi,kenapa manusia perlu bermegah-megah dgn setiap pangkat,darjat dan harta yg mereka ada!?Mengapa mereka masih belum sedar dr mana datangnya!?

Ternyata,semua itu hanyalah ujian semata-mata.Syukur Alhamdulillah,kerana ALLAH memberi peluang kepada saya kepada pededahan agama-Nya.Betapa luas makna agama-Nya.Betapa tinggi nilainya.


Andai hamba-Nya banyak tahu tentang kelebihan² dlm agama,pasti manusia lebih cenderung utk mendalaminya.Sebagai hamba,sebagai khalifah,sebagai Da'ie di sisi ALLAH TAALA iaitu Robb sekalian alam.


Kelebihan kalimah LAILAHAILLAH :

kalau di timbang kan dlm neraca.sebelah diletakkan dunia dan seisinya dan sebelah lagi kalimah Lailahaillah,nescaya kalimah Lailahaillah lebih berat dari segalanya.

Kalau di letakkan dalam lautan nescaya kering air di lautan.

Kalau diletak diatas gunung nescaya gunung akan runtuh dan hancur berkecai.


Bermakna,manusia yg diciptakan dr segumpal tanah yg kepada segumpal daging ini,mampu untuk memikul kalimah suci ini.Betapa bertuah manusia yg bergelar Islam dan sungguh kasihan manusia bergelar kafir.


Lagi kelebihan kalimah LAILAHAILLAH :

Barangsiapa menyebut nya,akan bergegar tiang Arash' ALLAH meminta keampunan ke atasnya.

Barangsiapa menyebutnya,akan tumbuh sepohon pokok yg lilitannya sejauh 40 hari perjalanan di Syurganya.


Tidak semua hamba ALLAH mengethui kelebihan² kalimah ini.Jadi,masih ada kesempatan utk memiliki kelebihan itu kepada sesiapa baru mengetahui-Nya.Tahniah!!!


~Wallahualam~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan