.::SENYUM IALAH SUNNAH NABI::.

.::SENYUM IALAH SUNNAH NABI::.

Isnin, 25 Mei 2009

..::4 CARA KENALI KEAIBAN DIRI::.

1)Hampirkan diri pada guru atau orang berilmu y dpt menyingkapkan sifat² buruk y tersarang dlm hati manusia.Guru akan memberitahu keaiban diri seseorang dan cara² mengubatinya.

2)Hendaklah mencari rakan karib y boleh di percayai,bijaksana dan lebih perngetahuan dlm agama.Teman sebegini akan memerhatikan tingkah laku temannya dan jika terdapat perbuatan y tidak elok,dia akan segera mengingatinya.

3)Hendaklah berlapang dada apabila menerima teguran atau nasihat orang lain y bersangkutan dgn perlakuan atau sifat aib y terdapat dlm diri seseorang.

4)Hendaklah sentiasa bergaul dgn orang ramai.Lantaran sebarang perkara tercela y dilihat pada orang lain akan menimbulkan pertanyaan kepada dirinya-'Adakah perkara tersebut ada pada diri ku?'-Sebeb orang Mukmin adalah cermin kepada Mukmin y lain.

Sesungguhnya tabiat dan sifat manusia di alam ini sama sahaja dlm menurut hawa nafsu.Setiap sifat y ada pada orang lain,tidak mustahil terdapat juga pada diri sendiri.Malah mungkin lebih dasyat daripada itu.

Sebaik²nya telitilah diri sendiri dan bersihkan diri daripada mencela orang lain.Ingatlah,tiada cara y lebih utama mendidik diri selain mengenali keaiban diri terlebih dahulu.

~WaSSaLaM~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan